0706-04 97 14 karin@mannayoga.se

Det är fredagen efter jul, en inklämd fredag mellan Annandag jul och lördag. En helt vanlig dag, men ovanlig eftersom det är en så kallad mellandag. Några jobbar, några ligger och läser. Några trängs i köpcentra och hoppas på att göra fynd. Någon ligger sjuk och någon annan går långpromenader med hunden.
Hos några av oss är kylen full med märkliga rester i udda proportioner och kombinationer. Det gillar jag, det stimulerar fantasin att ro ihop något nytt av något gammalt. I går blev det en matig sallad med gröna blad och bulgur som bas, men sedan marinerade jag överbliven kokt potatis i vinägrettdressing och stekte brysselkålshalvor och prinskorvsslantar och toppade med. Det blev jättegott. I dag blir det stekt potatis (igen) och ris med den resterande rökta laxen och lite vitlöksslungad vitkål och rödbetssallad.
Men det var inte det jag skulle prata om! Det var ju vatten. Min absolut bästa dagliga vana är att dricka kokt, varmt vatten på morgonen. Det lena vattnet är det första som landar i min nyvakna mage. Det värmer, renar och sätter fart på matsmältningselden inför dagen och frukosten.
Jag är precis på väg ur en riktigt hostig julförkylning. Och jag är inte ensam. Flera i familjen och många runt mig har blivit mer eller mindre sjuka. Kanske beror det på den enormt ljusfattiga senhösten? I vilket fall hjälper vi också förkylningsförloppet genom att dricka det varma vattnet, och då gärna flera gånger om dagen, inte bara på morgonen.

Precis ett sådant glas dricker jag fyllt till bredden med kokt vatten.
Bild: Daria Shevtsova, pexels.com


Det här med det kokta vattnets fördelar är inte något jag själv hittat på, utan gammal ayurvedisk vetskap.

Gör så här:

Alla vanliga dagar, när du är hyfsat frisk och i balans, koka upp 3-5 deciliter vatten på spisen, dra av och låt svalna till drickbar temperatur. Detta gör du en stund innan frukost.
De dagar då du är sjuk, förkyld eller behöver en liten extra skjuts i kroppen kokar du vattnet i 10 minuter och dricker det sedan. Vattnet får en mer utrensande effekt när det kokas en längre stund. Det sker något på molekylär nivå som jag inte har kunskapen att förklara. Jag kan dock lätt känna skillnaden på smak mellan uppkokt och långkok vatten. Det långkokta har en mjukare smak.
När du gjort din kur några dagar med långkokt vatten, gå tillbaka till det vanliga uppkokta.

Att boosta kroppen på detta sätt med det varma vattnet motverkar:
Infektion
Förstoppning
Huvudvärk
Mensvärk
Övervikt
Dålig cirkulation
Astma
Muskel- och ledvärk
Torr hy
…och mycket mer…

Vattenmetoden ska ses som ett komplement till andra behandlingar.
Och ja, det ska helst vara det allra första som du intar på morgonen.
Och nej, det är inte detsamma med kallt vatten! Inte heller med kaffe eller te. Det kan man dricka utöver det kokta vattnet.
Och nej, det är inte bra att överdriva mängden kokt vattnet heller. Lagom ger bäst effekt, som alltid.

Vill du ha bonustips? Det kokta vattnet är jättebra inför (s.k. vätskeladdning) och efter din träning på gymmet.
Det är också bra mot baksmälla:)

Ibland är det allra enklaste också det allra mest effektiva.

Jag säger tack för det fina vatten som rinner ur våra kranar och önskar er en god fortsättning!


Share This