0706-04 97 14 karin@mannayoga.se

Efter att under ett par år ha skrivit blogginlägg för Nordic School of Feng Shui kommer jag nu att sporadiskt skriva inlägg på min egen blogg. Det ska bli intressant att se om jag kan disciplinera mig till någotsånär regelbundet skrivande!

Jag tänker mig ett delande av tankar, reflektioner, tips och ibland rena tokerier. Hoppas det kan falla på läppen!

Vi är nu mitt i skördetiden. Nästa helg firar vi Mikaeli, eller Mickelsmäss som det också kallas. Traditionen är katolsk från början och stammar från 400-talet, då man firade ärkeängeln Sankt Mikael. (Så mycket mer om ursprungsfirandet vet jag inte, så det lämnar jag till någon annan att utveckla.) Sedan har denna tradition sammanfallit med skördefest. I skiftet mellan september och oktober hade skörden bärgats och sensommaren tydligt övergått i höst. Det fordrade fest.

En runda i trädgården.

För den som odlar får året en tydlighet i sin rytm: Vila, planera, så, skola om, plantera, gallra, göda, skörda, förädla, städa bort, vårda jorden, vila, planera…
I dag när vi i den här delen av världen har mat året om, dygnet om, kan det vara svårt att riktigt känns de stora årstidsskiftena. Just nu kan det vara ett tips att besöka någon skördemarknad inom räckhåll. Själv ska jag delta på ett hörn när det är skördefest på Bagges Torg i Lerum nästa lördag, den 29 september. Handelsboden Hilma och Evert arrangerar. Man kan delta i äppelpajstävling och äta soppa som kocken Pelle Danielsson tillagat. Och förstås smaka och köpa av höstens överflöd.

I dag hade jag min egen lilla skördefest. Jag satte mig helt sonika på golvet i tunnelväxthuset och åt så många gyllene physalisar direkt från plantan att jag inte orkade mer. Det är ett lyxfrossande av rang! Dessutom är plantan självsådd från frön som legat i kompostjorden, så jag ser det som en ren och skär gåva.

Jag har pratat om det förut, men säger det igen; det skapar en tillfredsställelse på djupet att fylla sin tallrik med egenproducerad mat! Det är mer än mättnad och godare än gott. Det höjer självförtroendet och stärker känslan av att ha makt över det egna livet. Det ger en stark känsla av mening och sammanhang. För mig är det viktigt att odla ganska mycket, men känslan kan naturligtvis uppstå även om du odlar några få utvalda saker. En liten örtagård? Några pallkragar med favoritgrönsakerna?
Eller satsa på det som naturen bjuder utan att du har lyft ett finger! Vårprimörer i form av vilda blad och örter, blåbär, hallon, lingon och svamp. Bara att gå ut och hämta.

Med fönstret lite grand på glänt ska jag låta septembervinden ackompanjera meditationen innan jag ska förbereda mig för kvällens yogaklasser. Jag tycker att en del ljud bidrar till att hitta in i stillheten, de kan kännas som massage för hjärnan. Hm, hur menar jag då? Jo, om jag går från att tänka till att känna, så kan ljudet faktiskt hjälpa mig att slappna av inne i huvudet. Precis som när någon lägger en hand på en spänd muskel. Det blir något att slappna av mot.

Tills vi ses igen,
Namasté

 

Share This