0706-04 97 14 karin@mannayoga.se

Det är sommar. Industrisemestern har börjat och kanske har du tid och lust att börja träna på att stilla sinnet och skaffa dig verktygen att få ner stressen och koppla upp dig på din inre kraftkälla?
Det finns oändligt många metoder att lära sig meditera. Jag kommer att i tre delar presentera ett väldigt enkelt sätt att börja känna på det. Den som vill fördjupa sig i metoderna kommer att hitta sin väg när det är dags.
Varför ska man meditera? Att stilla sig en stund på regelbunden basis kan bidra till en mängd olika positiva effekter;
sänkt stressnivå,
ett balanserat blodtryck,
bättre koncentrationsförmåga,
bättre minne,
djupare sömn,
bättre immunförsvar
ett större tålamod
med mera, med mera.

Men om jag inte kan sluta tänka? Vi är tänkande varelser, alltså kan vi inte sluta tänka. Däremot kan det bli stilla i små ögonblick, som med tiden kan sträckas ut och bli länge ögonblick. Det krävs träning, precis som med allt vi vill utveckla. Bara att ge sig själv möjligheten för att stillheten ska kunna infinna sig, att ha intentionen, är gynnsamt. Det startar en hel radda med positiva processer i kroppen och sinnet.

Hur gör jag? Jo, först hittar du en ställning som tillåter att du sitter någotsånär stilla  i ungefär 5 minuter. Det är fördelaktigt om ryggen är så lång som möjligt men ändå avspänd, som

Calle så fint visar på bilderna. Nedan följer nåIMG_6285gra olika positioner som kan fungera väl.
Kan du inte sitta upp av någon anledning så går det att ligga ner i Savasana också, men det är mycket lättare att dåsa bort och somna.

 

Om dina hållningsmuskler är ovana, kan det kännas bra att ha stöd av en vägg bakom. Du kan också behöva lägga kuddar under knäna när du sitter i skräddarställning.

Skräddarställningen och Den lätta ställningen (ena benet ligger framför det andra), gärna upphöjd på en kudde eller hopvikt filt.
IMG_6281 IMG_6275

Hjälteställningen (gränsle) över ett bolster eller på en meditationspall.

Hjälten


Bredbent
. Om du t. ex. har ont i knäna.
IMG_6280

På stol, gärna med kilstöd eller hopvikt filt för att tippa bäckenet lite framåt.
IMG_6283

Lägg händerna på vardera knät med handflator uppåt och låt tumme möta pekfinger på varje hand. Eller låt höger hand vila i vänster och låt tummarna mötas. Slut ögonen, slappna av, låt pannan slätas ut och läpparna ha ett litet mellanrum. Andas mjukt, helst genom näsan. Långa, mjuka andetag som blir mjukare och mjukare tills andningen är helt utan ansträngning.
Sitt så länge det känns bra och avsluta med ett lite djupare andetag. Öppna sakta ögonen.

Det du nu har gjort är att skärma av dig från omgivningen lite grand, dra sinnena inåt. Det kallas pratyahara på sanskrit och är en förutsättning för att meditation ska kunna uppstå. Öva detta en stund om dagen, gör det med ett öppet sinne och försök att inte ha några förväntningar på hur det ska vara.

Slut på lektion 1. Fortsättning följer om en vecka.

 

Share This