0706-04 97 14 karin@mannayoga.se

Har ni känt att det är något alldeles speciellt med höstvindarna? De vill gärna tangera stormstyrka och de drar obarmhärtigt genom naturen och innanför skinnet. En känsla infinner sig av övergivenhet och ensamhet.
Denna morgon vaknar jag av det ödsliga tjutet över taknocken och känner mig allt annat än utsövd, trots att jag fått mellan sju och åtta timmars sömn. Kroppen är lite mör efter tre klassers yogaundervisning i går, huvudet en aning tungt. (Nej, ingen alkohol!)

images
Känslan en sådan här morgon drar med sig orsakar också ett visst tankemönster; jag kommer nog inte orka åka till jobbet, gud vad kallt det verkar ute det blir en kort runda med hunden, åh vad jag önskar det redan vore kväll! Inte särskilt konstruktivt, eller hur?

Tapas – en av våra Niyamas i den Patanjali’s åttafaldiga väg till upplysning – betyder ungefär ”stränghet” eller ”disciplin”.  Kanske skulle vi kunna kalla tapas för en portion jävlar anamma eller ett slag viljekraft som får oss att genomföra saker som i förstone inte ter sig så lockande, men som vi vet innerst inne är bra för oss. Det krävs en eld som fortfarande brinner för att uppbåda energin att ta sig samman. Tapas håller oss på banan. Tapas är som en trygg förälder som sätter gränser. Tapas är som ett hjälpjag. Tapas bränner bort de destruktiva tankemönstren och ger plats för de uppbyggliga.
Boråsförfattaren Ulf Lindström har myntat ett begrepp: Att jobba jobbet. Jag förstår det som att det bara är att utföra jobbet, inte reflektera, analysera och kämpa, utan bara göra det, låt det inte dra ner dig eller ta all din energi. Det är ändå oundvikligt i slutänden. Bra uttryck, jag har använt det en hel del.
På sikt blir det lättare och lättare att samla ihop sig, för vi har redan erfarenheter av hur gott det gör; att få gräset klipp innan det är för långt, att betala räkningarna innan påminnelserna haglar in, att borta tänderna två gånger om dagen, att serva bilen, att äta grönsakerna, att lägga sig i tid, att avsätta tid för återhämtning, att fokusera på dina relationer…
…att göra sin dagliga yoga.

Vad skulle yogaläraren i mig rekommendera en elev som kommer och har de destruktiva tankarna som jag vaknade upp med idag? jo förmodligen ”gör din dagliga träning, men lyhört, meditera och unna dig en varm dusch och en kopp thé”!
Ok då, Tapas, det ska jag.

images

Share This