0706-04 97 14 karin@mannayoga.se

Rubriken är första strofen i psalm 180 i svenska psalmboken.

Efter en flera veckor med infektion i kroppen och ett slags snigeltempo, för denna dag med sig nya vindar. Bokstavligt talat. Det blåser som fasen ute och regnar på tvären. Jag brukar inte må bra av detta väder, det triggar min vata och gör mig rastlös och orolig. Men inte idag! Today is a good day. Vad beror det på? Vad är det som är gynnsamt just idag? Det går inte att analysera, men kanske stjärnorna står i ett särskilt förhållande till varandra.

Jag har läst ut Patti Smiths ”Just Kids” och njuter av hennes författarskap. Hon inspirerar mig enormt, en sådan konstnär.

Jag har idag återupptäckt en gammal glädjekälla från förr och gjort bekantskap med en ny.

Den gamla glädjekällan är Bobby McFerrin, som jag lyssnat på tidigare och sedan liksom glömt bort. Låtlistan på Spotify tar inte slut, han har en enorm produktion bakom sig. Musikaliteten och leklusten är utöver det vanliga. Här ett klipp när han framför jazzstandardlåten ”Spain” tillsammans med pianisten Chick Corea. I början spelar de rubato, det vill säga ur rytm, och lyssnar in varandra och tassar liksom runt. Om du tycker det känns för långsamt så gå tre-fyra minuter in i klippet, där drar det igång. Ingen genre är främmande för Bobby McFerrin, han behärskar dem alla. Och jag råkar vara väldigt förtjust i jazz…

En så’n här vev har jag, men mannen på bilden kommer från Cuba och skalar apelsiner. Bild: Foodie’s Feed

Min nyfunna glädje är äppelveven, som skalar, kärnar ur och skivar äpplet på en gång! Hej, vad det går! Nu är både örttorken och ugnen full av äppelskivor på torkning. Hur lätt som helst var det med nästan felfria äpplen från grannen. Och tänk så extra lätt det gick till toner av Bobby McFerrin! Det var inte sista gången den kom till användning, här ska det torkas äpplen!

Jag inser nu att en av komponenterna som behöver finnas med för att dagen och stunden ska kännas extra bra, det är att jag mottar den kravlöst. Ack, så svårt att inte ha krav och förväntningar på hur dagen ska bli! Men just idag tycks det fungera.

Låt oss nu se vad resten av denna dag har att erbjuda! En skimrande möjlighet.

Kanske inte en skimrande möjlighet just – eller kanske just det? – men absolut ett skimmer i ytan. Kan du se vad det är?

Var afton står fjärran stjärnor
i glans över dag som flytt.
Var morgon dig Herren kallar
och väcker din vilja på nytt. (Psalm 180, sista versen)

Namasté!

 

Share This