0706-04 97 14 karin@mannayoga.se

Två veckor har det gått sedan Liten meditationsskola del 3. Hur går det för dig? Här nedan följer lite frågor och svar som kanske kan vara till hjälp.

Det är svårt att få meditationen att bli av. Hur ska jag få den gjord?

Ja, detta är det svåraste! Mitt tips är att inte ta diskussionen med dig själv, skrid till verket direkt. Det kan vara bra att bestämma en tid och en plats, så att du gör samma varje dag. Då blir det snart en rutin.

När på dygnet är det bäst att meditera?

Det enkla svaret är; när det funkar bäst för dig. Tidigt på morgonen är att rekommendera, när sinnet är öppet och innan dagens alla göranden tar över. Men kvällen kan också fungera bra, särskilt för dig som har svårt att varva ner innan läggdags.

Det är svårt att sitta still och rikta uppmärksamheten inåt. 

Prova att låta utandningen ta med alla spänningar i kroppen ut. Slappna av i axlar, ansikte, händer och fötter. Sakta ner andetaget.
Det kan vara bra för dig att röra på dig innan meditationen. Ta en promenad i maklig takt eller gör ett lugnt yogapass. Jag kommer att lägga ut ett förslag på meditationsförberedande övningar i ett kommande blogginlägg.

Jag somnar nästan under meditationen, vad gör jag fel?

Har du ätit strax innan meditationen kan du bli dåsig. Pröva att låta det gå ett par timmar efter ett mål.
Mediterar du för sent på kvällen? Pröva morgonen istället.
Har du ryggstöd när du sitter? Pröva utan.
Kanske är det lite för varmt i rummet?

Jag vill släppa taget om räkningen av mina andetag.

Absolut, gör det. Sätt en timer på ringning. Det finns fina appar med vackra ljud av klangskålar.

Om jag känner mig lite ”spejsad” efter meditationen, eller som om jag inte kan tänka helt klart, hur gör jag då?

En del upplever att sinnet stannar kvar i den mer universella energin. Då kan du massera din kropp från huvudet ner till fötterna, ganska bestämt. Håll med ett fast tag om dina fötter. Avsluta med att lägga dig ner på rygg några minuter tills du känner att du är tillbaka. Detta kallas grundning.

Hur länge är lagom att sitta i meditation?

Inom ISHTA-traditionen säger man att (minst) 18 minuter är optimalt. Men en minut är bättre än ingen! Om du börjar med dina 50 andetag och sedan släpper andningen kan du stega upp din tid lite i taget. En vecka kanske du sitter i 6 minuter, nästa vecka 9, veckan efter det 12 o.s.v. Håll det på en rimlig nivå och var glad för det som blir av.

Har du fler frågor, tveka inte att ställa dem till mig! Lycka till!

 

Share This